Blog september 2021: Het blijkt bramentijd. Met bosjes tegelijk groeien de bramenstruiken tussen de haag, tegen de muur, overhangend en verward met lange stengels. Aan die stengels vormen zich mooie trosjes met bramen. Deels goed in het zicht, meest verstopt ver achterin. Het is topsport om ongeschonden bramen te plukken. Een leuke en verslavende onderneming. Verslavend omdat je denkt te stoppen, maar toch iedere keer weer een nieuwe verse rijpe vrucht ziet, die je eigenlijk niet kunt laten hangen.

Op de camping hebben we ons best gedaan om van de tuin der bramen, lees een behoorlijk overwoekerd stukje grond, een leuk bloemen en plantenperk te maken. Opletten geblazen en in de gaten houden, want er poppen met regelmaat weer bramenstruiken boven de grond.  Ze groeien zo ontzetten hard, makkelijk 3 meter in 2 maanden.

Waar ze wel mogen blijven hangen is het wandelpad achter de camping en daar groeien en bloeien er dus velen.

In mijn jeugd gingen we goed ingepakt met lange broek, een trui met lange mouwen en laarzen aan op pad en struinden door de bosjes om bramen te plukken. Nu, samen met gasten van de camping in korte broek en op sandalen, want het is heerlijk weer, maar of dit ook de meest verstandige kledingkeuze is?

Het is een leuke bezigheid. Nog leuker en vooral lekkerder is het maken van bramenjam of confiture. Wat blijkt, het is niet eens moeilijk.


Door deze blog heb ik eens opgezocht wat het verschil is tussen confiture en jam.

Jam, misschien wel de meeste bekende en meest gegeten soort. Het is goed smeerbaar en in allerlei soorten te verkrijgen. Jam mag pas jam heten volgens de warenwet als er tenminste 35% vruchtenpulp inzit. En iedereen maar denken dat dit gemaakt werd van verse vruchten. Voor jam met meer dan 45% vruchtenpulp, mag de naam zelfs extra jam gebruikt worden. Vaak wordt aan jam citroensap toegevoegd, vooral bij vruchten die geen pectine bevatten.

Confiture, meestal veel dikker dan jam, temeer ook omdat het doorgaans van hele vruchten wordt gemaakt. Om een voorbeeld te geven, aardbeienconfiture is prima smeerbaar maar bevat wel echt aardbeien. Het is dus als het ware jam met gekookte aardbeien. In Nederland, en in sommige andere Europese landen wordt jam als confiture beschouwd en andersom. In de winkel hoeft er dus geen verschil in te zitten.


 

Inmiddels een halve emmer bramen verwerkt tot 9 potten overheerlijke jam. Het plukken is nog niet klaar, waar gaat dit eindigen…het is overduidelijk ‘bramentijd’.